Zmijovec indický (Amorphophallus konjac)
- Skupina: Výborné
- Další názvy: Áronova hůl
Zmijovec je teplomilná rostlina původem z tropických deštných pralesů Asie. Ve volné přírodě je rozšířen v tropických oblastech od západní Afriky přes Asii a Austrálii až do Polynésie. Jsou to rostliny nížin, kde se nejčastěji vyskytují na slunných okrajích primárních lesů nebo v řídkých sekundárních lesích po bývalých plantážích. Neroste v Novém světě. Je to rostlina s hlízou, která jí slouží jako zásobárna látek nutných pro růst květu, a právě hlízy (cibule) jsou následně dále zpracovávány.
Zmijovec indický je již dlouho používán v Číně, Japonsku a jihovýchodní Asii jako zdroj potravy a tradiční lék. Mouka extrahovaná z cibule tohoto druhu se používá v kuchyni Dálného východu na výrobu nudlí, tofu a dalšího občerstvení. V tradiční čínské medicíně (TCM) je gel připravený z této mouky používán pro detoxikaci, potlačení nádorů, ředění hlenu, léčbu astmatu, kašle, kýly, bolesti prsů, popálenin a hematologických a kožních onemocnění. Konjaková mouka, běžně známá jako konjac glukomanan (KGM), je dostupná ve formě tobolek nebo jako nápojová směs a v potravinářských výrobcích. Klinické studie prokázaly, že doplňování stravy s KGM výrazně snižuje plazmatický cholesterol, zlepšuje metabolismus sacharidů, pohyb střev a ekologii tlustého střeva. Vlákna ze zmijovce indického se pak používají pro výrobu konjac houbičky, jež se používá na odličování a čištění pleti.