Acetanilid

Acetanilid je bezbarvá až bílá pevná látka bez zápachu. Vyskytuje se nejčastěji ve formě vloček. Vyrábí se reakcí anilinu a kyseliny octové, je mírně rozpustný ve vodě. Používal se v lékařství jako levnější náhrada acylpyrinu pod názvem Antifebrin. Předepisoval se proti horečkám, při menstruačních či revmatických bolestech, migrénách a jako protizánětlivý prostředek. Nyní se stále používá ve farmacii jako meziprodukt. Dále jej najdeme jako součást lakýrnického a gumárenského průmyslu i jako složku kosmetických produktů.

V kosmetice se acetanilid přidává do barev na vlasy s obsahem peroxidu vodíku, kde působí jako činidlo pro lepší rozvoj pigmentů. Maximální povolená koncentrace v konečném produktu (včetně těch na odbarvování) je 1 % v celkovém obsahu balení. Používá se také jako činidlo, které má zamaskovat pachy určitých chemikálií. Pro tento účel je povolen v procentuálním objemu 0, 0025 %. Acetanilid se používá i při bělení zubů v maximální koncentraci 2 %. Acetanilid byl eliminován ve zdravotnictví kvůli negativnímu působení na lidské zdraví - může nepříznivě ovlivnit játra a ledviny. Může způsobit methemoglobinémii a negativně ovlivňuje vývoj plodu v těhotenství. Je potencionálním spouštěčem rakoviny a působí jako hormonální disruptor. Ve velkých dávkách způsobuje akutní toxický šok. Acetanilid má 100% kožní absorpci, nicméně při použití v kosmetice nebyla potvrzena jeho zdravotní škodlivost. Není mutagenní, má minimální perorální toxicitu a při použití v kosmetice není spojovaný se vznikem rakoviny.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: