Ammonium lauryl sulfate

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: ALS, Ammonium dodecyl sulfate

Funkce: surfaktant, emulgátor, čisticí a pěnicí funkce

Ammonium lauryl sulfate, zkráceně označovaný jako ALS, je amoniová sůl lauryl sulfátu. Jedná se o anionickou povrchově aktivní látku vyskytující se ve formě bílého krystalického prášku nebo světle žluté kapaliny. Funguje jako tenzid, emulgátor a pěnidlo - na tvorbě pěny má ALS velký podíl. ALS najdeme v šamponech, kondicionérech, zubních pastách, mýdlech, barvách na vlasy, čisticích kosmetických přípravcích aj.

ALS je tenzid, který může vysušovat pokožku. Problémy však způsobuje zejména u jedinců s citlivou pokožkou (ekzematická a suchá pokožka), při dlouhodobém kontaktu s vysokou koncentrací této látky a v případě, že pokožka není po kontaktu s touto látkou opláchnuta čistou vodou (příkladem může být např. šampon na vlasy - který se řadí mezi tzv. rinse-off kosmetiku; po napěnění je šampon z vlasů a vlasové pokožku okamžitě opláchnut vodou, tudíž by k podráždění a nadměrnému vysušení dojít nemělo). Produkty určené pro mytí a čištění v domácnosti, které ALS obsahují, mohou způsobovat podráždění v případě, že nejsou správně formulovány. V případě správné kombinace tenzidů v čisticím prostředku nemusí pokožku nutně dráždit.

Produkty, ve kterých Ammonium lauryl sulfate najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: