C12-C15 Pareth-3

C12-C15 Pareth-3 je polyethylenglykolester ze směsi syntetických mastných alkoholů skupiny C-15. Tyto alkoholy jsou synteticky vyrobené, bezbarvé průhledné tekutiny s mírným zápachem. Mohou být také v pevném stavu ve formě bílých vloček. Používá se v textilním průmyslu jako ustalovač barev, pro čištění syntetických tkanin a kůže, v drogistice se přidává do čisticích produktů, barev a najdeme jej také jako součást pesticidů. V metalurgii se používá k povrchovým úpravám. V kosmetice funguje jako emulgační činidlo, zlepšuje viskozitu produktu a jeho roztíratelnost. Podporuje návaznost látek a snižuje povrchové napětí mezi nimi. Stabilizuje pěnu, zvlhčuje. Efektivně odstraňuje nečistoty z vlasů a kůže, působí jako povrchově aktivní látka a rozpouštědlo. Bývá součástí produktů osobní hygieny a vlasové péče. C12-C15 Pareth-3 je po zdravotní stránce problematický kvůli schopnosti uvolňovat karcinogenní látku 1,4-dioxan. Není vhodný do dětských produktů, vykazuje toxicitu nereprodukčních orgánů, dráždí oči a kůži. Je spojovaný se silnou toxicitou pro ekosystémy a vodní zdroje. V kosmetických produktech se používá v nízkých koncentracích, není proto primárně brán jako látka, která by nějak silně ohrožovala lidské zdraví. Projevy podráždění pokožky a očí jsou proto spojovány se zvýšenou citlivostí uživatelů.

Produkty, ve kterých C12-C15 Pareth-3 najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: