Caffeic Acid
- Skupina: Špatné
- Další názvy: 3,4-hydroxycinnamic acid, kyselina kávová
Caffeic Acid je derivátem kyseliny skořicové pevné konzistence a žluté barvy, který lze nalézt v mnoha rostlinných produktech (obiloviny, ovoce, zelenina), ale zejména jej lze nalézt v kávových zrnech (Coffea arabica) či v čajích nebo hroznovém víně. Caffeic Acid a další fenolové kyseliny mohou být syntetizovány z rostlin biologickou polymerací pomocí různých typů ligninu. Kyselina kávová je silným antioxidantem, takže má schopnost vychytávat volné radikály, která jsou pro pleť a pokožku škodlivé. Uvádí se, že kromě jiného má protizánětlivé, protirakovinné a antivirové schopnosti a může pomoci zvýšit výkonnost sportovců (ve formě doplňků stravy).
V péči o pleť a produktech osobní péče se ukázalo, že Caffeic Acid dobře proniká do horní vrstvy kůže a má na pokožku protizánětlivé a antineoplastické (působící proti nádorům) účinky. Bývá přidávána do pleťových sér, aby zajistila antioxidační ochranu. O bezpečnosti a vedlejších účincích kyseliny kávové je k dispozici jen málo informací, nicméně dosud nebyly hlášeny žádné závažné nežádoucí účinky.