Cetrimonium Bromide

Cetrimonium Bromide je kvartérní amoniová sloučenina, která se řadí mezi kationické tenzidy. Vyskytuje se v podobě bílého, jemného, krystalického prášku se slabým zápachem. Používá se jako povrchově aktivní látka, emulgátor, antistatický, konzervační a antibakteriální prostředek. Snižuje povrchové napětí výrobku, zlepšuje jeho konzistenci a pěnicí schopnost a napomáhá, aby se od sebe neoddělovaly olejové a vodní složky výrobku. Používá se v prostředcích osobní hygieny a přípravcích na vlasy (barvy, kondicionéry, šampony), aby zabránil statickému napětí, zvětšil jejich objem a dodal jim lesk. Vlasy pomáhá také uhladit a zjemnit.

I když je Cetrimonium Bromide účinný, nese jistá zdravotní rizika a je považovaný za dráždivý konzervant. Narušuje přirozený ochranný film pokožky, může poškodit oči a vyvolat silnou alergickou reakci. Může vyvolat značné kožní podráždění a zvýšit citlivost pokožky. Cetrimonium Bromide zčásti prostupuje pokožkou do krevního řečiště. Dráždí dýchací cesty a vykazuje orgánovou toxicitu. Je nebezpečný pro životní prostředí. V Evropské Unii je jeho použití regulováno od roku 2014 a maximální povolený limit pro použití této látky jako konzervant je 0,1 %. Není povolený v certifikované přírodní bio kosmetice. Pokud se ovšem dodržuje maximální povolená koncentrace, měl by být Cetrimonium Bromide bezpečný pro použití v kosmetických produktech.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: