Chlorphenesin

Chlorphenesin je synteticky vyrobená látka, která je rozpustná ve vodě. Vyrábí se kondenzací p-chlorfenolu a glycidolu. Používá se ve zdravotnictví a kosmetice. Uvolňuje svalové křeče a bolesti pohybového aparátu. Je vnímaný jako mírnější konzervační látka, nahrazující parabeny nebo benzylalkohol v přípravcích osobní péče. Používá se kvůli biocidním účinkům, aby se ve výrobku zabránilo růstu plísní a bakterií. Zabraňuje změně barvy produktu, výkyvům hodnot pH, rozkladu emulze. Přidává se do vlasové péče, make-upů, řasenek nebo korektorů, výrobků pro tonizaci pleti, anti-age krémů. Brání růstu mikroorganismů na pokožce a snižuje zápach.

Co se týká zdravotních rizik, může Chlorphenesin vyvolat kožní a oční podráždění, problémy s dýcháním a různé projevy alergií v závislosti na citlivosti každého jedince. Jeho dráždivost se zvyšuje ve spojení s parabeny a fenoxyethanolem. Není vhodný pro osoby se suchou kůží a těhotné ženy, může mít negativní vliv na nervový systém. Nevykazuje toxicitu pro orgánové systémy včetně reprodukčních. V Evropě i USA je povolená v nejvyšší možné koncentraci od 0,1 % do 0,3 % v konečném výrobku. Jako přírodní alternativa Chlorphenesinu se v certifikované přírodní kosmetice používá extrakt z grapefruitových semen nebo rozmarýnový olej.


 

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: