Kyselina boritá (Boric acid)

Kyselina boritá je anorganická kyselina, která má formu bílého prášku rozpustného ve vodě. Jedná se o konzervant. Má antibakteriální, antiseptické a fungicidní účinky. Vytváří soli - boritany. Ty se používají například při impregnaci dřeva, kde působí proti plísním, houbám a chorobám. Ošetření dřeva kyselinou boritou rovněž snižuje jeho hořlavost. V textilním průmyslu nachází své uplatnění jako mořidlo textilních materiálů. V potravinářství se používala ke konzervování mléčných výrobků, vaječných směsí nebo ryb. Nyní je však povolena (v celé EU) k přidávání pouze do kaviáru (jeseteří jikry).

V kosmetice se používá jako konzervační přísada (zamezuje růstu bakterií, chrání produkt před kazivostí a stabilizuje pH produktů) a částečně funguje i jako emulgátor. Také odpuzuje hmyz, jako jsou mravenci a švábi, proto se přidává i do protiplísňových a antibakteriálních přípravků. Nachází se v očních krémech, ústních vodách, mýdlech aj. Kyselina boritá se ve 2-3% koncentraci používá v očním lékařství pod názvem borová voda či umělé slzy (léčí oční infekce, pomáhá i v případě ušních infekcí). V této koncentraci se jeví jako bezpečná látka. Pomáhá při popáleninách nebo při drobných poraněních kůže. Při vyšších koncentracích může kůži naopak dráždit a být toxická pro reprodukční systém. Neměla by být používána na citlivou dětskou pokožku, a to v jakýchkoliv koncentracích. Podle mnoha studíí se však prokázalo, že se jedná pouze o mírně dráždivou látku. Není karcinogenní ani mutagenní.

Produkty, ve kterých Kyselina boritá (Boric acid) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: