Oleamide DEA

Oleamide DEA je derivát kyseliny olejové a diethanolaminu (DEA). Patří do skupiny tzv. alkanolamidů a vyrábí se hlavně z kokosového oleje. Je ve formě viskózní jantarové kapaliny nebo v podobě pevného vosku. Je rozpustný ve vodě a oleji. Používá se v kosmetice jako emulgátor, antistatické činidlo, tvoří gelovou strukturu výrobku, udržuje vyváženou vlhkost a viskozitu, zlepšuje klouzavost a roztíratelnost produktu. Přidává se do výrobků osobní hygieny, šamponů, stylingových přípravků, barev na vlasy, pleťových vod a pěn do koupele. Oleamide DEA je brán jako ne zcela bezpečná látka na co lidské zdraví. Nesmí se užívat perorálně. Může dráždit pokožku, vysušovat ji a zhoršovat projevy dermatitidy či jiných kožních onemocnění. Uvádí se jako potenciálně karcinogenní, protože alkanolamidy mohou uvolňovat karcinogenní látky nitrosamidy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: