Oxybenzone

Oxybenzone je organická sloučenina (derivát benzofenonu). Má formu bledě žluté pevné látky, která je snadno rozpustná ve většině organických rozpouštědel. V kosmetice se používá jako chemický UV filtr (poměrně slabý absorbér). Absorbéry mají schopnost převádět UV záření na méně škodlivé teplo (infračervené záření). Najdeme ho tedy hlavně v opalovacích přípravcích, ale také v dalších kosmetických přípravcích (např. balzámech na rty). V přípravcích pomáhá zachovat integritu kosmetických přísad a zabraňuje zhoršování jejich stavu při vystavení slunečnímu záření. 

Oxybenzone pohlcuje některé složky UV záření, a tím chrání pokožku před spálením. Poměrně lehce proniká pokožkou, kde se chová jako fotosenzibilátor a zvyšuje také prostupnost ostatních látek. V kombinaci se slunečním zářením může vyvolat alergické vyrážky (jedná se o silný alergen), může způsobit hormonální změny a narušit endokrinní systém.

Nařízení EU o kosmetických přípravcích povoluje maximální koncentraci 10 % u přípravků vhodných jako ochrana při slunění s dodatkem obsahuje oxybenzon“ na obalu. Toto neplatí u přípravků, kde koncentrace nepřesahuje 0,5 % a je-li určena pouze pro účely ochrany výrobku před slunečním zářením.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: