PEG-10 Rapeseed Sterol

Řepkový sterol se získává derivací propylenglykolu a řepky olejné. Patří mezi fytosteroly, které se používají v kosmetice jako pěnidla a emulgační činidla. Přidávají se hlavně do výrobků osobní a pleťové péče, mají široké zastoupení v čisticích produktech i krémech. PEG-10 Rapeseed Sterol náleží ke skupině látek s širokým rozmezím molekulové hmotnosti, jejichž ethery jsou brány jako bezpečné nebo vykazující nízké riziko pro použití v kosmetice. Existuje však u něj problematika toxicity pro orgánové systémy, je diskutovaný hlavně z důvodu možné kontaminace jinými látkami při výrobě. Může obsahovat např. stopy ethylenoxidu, o kterém je známo, že zvyšuje šance na výskyt rakoviny dělohy a prsou, leukémie, rakoviny mozku nebo diskutabilní látku 1,4-dioxan, další známý karcinogen. Výrobek s obsahem PEG-10 Rapeseed Sterolu by neměl být aplikován na podrážděnou nebo poraněnou pokožku. Obecné doporučení pro bezpečné používání PEGů v kosmetice se opírá o procentuální určení maximální koncentrace do 1 %.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: