Polysorbate 20

Polysorbate 20 je synteticky vyrobená látka (svůj úplný původ má v přírodě, ovšem velmi dlouhou a opakovanou derivací a slučovaním několika látek, vzniká syntetická kosmetická ingredience). Je to povrchově aktivní látka, používá se především jako emulgátor nebo koemulgátor, neboť mísí olej s vodou. Funguje také jako rozpouštědlo a potlačuje přirozený zápach neparfémovaných složek, čímž dává prostor vonným kompozicím.

Zvyšuje poréznost pokožky, ostatní látky v přípravku tak mohou snadněji prostoupit do kožní tkáně. Má hydrofilní vlastnosti, váže na sebe vodu, případně se v ní rozpouští. Ve vyšších koncentracích může působit až toxicky, ovšem v množství, v jakém je povolena v kosmetickém průmyslu, nepředstavuje žádné nebezpečí, jen u citlivějších jedinců může vyvolat mírné podráždění pokožky, naopak má spíše zklidňující účinky.

Produkty, ve kterých Polysorbate 20 najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: