Resorcinol

Resorcinol je organická chemická sloučenina, která se řadí mezi benzendioly. Získává se slučováním mnoha pryskyřic s hydroxidem draselným nebo destilací extraktu ze sapanu ježatého. Má podobu bílé krystalické pevné látky. Byl nalezen např. v praženém ječmeni, v cukrové třtině, v kávě a cigaretovém kouři. Resorcinol se používá jako barvicí prostředek trvalých barev na vlasy (kde se barva vytváří uvnitř vlasových vláken.

Nachází se i v produktech pečujících o vlasy a vlasovou pokožku. Má antioxidační účinky a používá se také k antiseptickým a změkčujícím účinkům při léčbě akné a při jiných stavech kůže. EU jej zařadila do seznamu tzv. endokrinních disruptorů, což jsou látky, které zasahují do normálních funkcí endokrinního systému a mohou narušovat fyziologické funkce endogenních hormonů. Může způsobovat kontaktní dermatitidy.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: