Sacharin
- Skupina: Ok
- Další názvy: Sodium saccharin, Saccharine, E954
Sacharin je bílá krystalická látka. I když se používá jako náhražka cukru v potravinářském průmyslu a má sladkou chuť, nemá žádnou chemickou spojitost s reálnými cukry, ani výživovou hodnotu. Je asi 300x sladší než klasický cukr, ale při vysokých dávkách vykazuje určitý stupeň hořkosti a stává se chuťově nepříjemným. Vyrábí se synteticky oxidací o-toluensulfonamidu nebo anhydridu kyseliny ftalové, lidské tělo ho není schopno metabolizovat. Je používán k dochucování limonád a nízkokalorických sladkostí pro diabetiky, ale také do klasických žvýkaček, šťáv, ústních vod, zubních past nebo léčiv.
Bezpečnost konzumace sacharinu se začala zpochybňovat zažátkem 70. let. Byly provedeny studie na potkanech, u kterých sacharin způsoboval rakovinu močového měchýře. Důsledkem toho bylo v Kanadě používání sacharinu zcela zakázané a v USA se jeho přítomnost musela uvádět na obal. Další studie však tvrzení vyvrátily s tím, že mechanismus vzniku rakoviny po užívání sacharinu je specifický pouze pro potkany, nikoliv pro lidi. V Evropské unii je povolený v omezeném dávkování jako sladidlo do krémů, dezertů, nápojů a cukrovinek.