Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

  • Skupina: Přijatelné
  • Další názvy: SLS, Lauryl sulfát sodný

Funkce: surfaktant, emulgátor, čisticí a pěnicí funkce

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) je anionická povrchově aktivní látka, která se vyskytuje ve formě viskózní kapaliny lehce nažloutlé barvy. Může být syntetického původu (kyselina laurová získaná z ropy) nebo přírodního (kyselina laurová získaná z kokosového/palmového oleje). V kosmetice se používá jako tenzid (rozpouští a odstraňuje nečistoty), emulgátor (umožňuje smíchání dvou jinak nemísitelných látek např. vody s olejem) a přísada, která umožňuje tvorbu pěny (má výborné pěnicí schopnosti). Vzhledem k tomu, že výrobní náklady SLS jsou nízké, je široce rozšířen. Najdeme ho v šamponech, kondicionérech, zubních pastách, mýdlech, barvách na vlasy, čisticích kosmetických přípravcích aj.

SLS je tenzid, který může vysušovat pokožku. Problémy však způsobuje zejména u jedinců s citlivou pokožkou (ekzematická a suchá pokožka), při dlouhodobém kontaktu s vysokou koncentrací této látky a v případě, že pokožka není po kontaktu s touto látkou opláchnuta čistou vodou (příkladem může být např. šampon na vlasy - který se řadí mezi tzv. rinse-off kosmetiku; po napěnění je šampon z vlasů a vlasové pokožku okamžitě opláchnut vodou, tudíž by k podráždění a nadměrnému vysušení dojít nemělo).Produkty určené pro mytí a čištění v domácnosti, které SLS obsahují, mohou způsobovat podráždění v případě, že nejsou správně formulovány. V případě správné kombinace tenzidů v čisticím prostředku nemusí pokožku nutně dráždit. SLS není řazena mezi karcinogenní látky ani látky, které by způsobovaly orgánovou toxicitu. Je biologicky rozložitelná za aerobních i anaerobních podmínek s nízkým potenciálem bioakumulace [1]

[1] https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.4137/EHI.S31765


Produkty, ve kterých Sodium Lauryl Sulfate (SLS) najdete:

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: