Triclosan

Triclosan je syntetická látka odolná vůči vnějším podmínkám (například změnám teplot). Využívá se především pro své širokospektrální antimikrobiální účinky. Funguje také jako konzervant, biocid (zamezuje růstu nebezpečných organizmů) a pesticid. Díky těmto účinkům se využívá nejen v kosmetickém průmyslu, ale také v průmyslu farmaceutickém a zemědělském. Nejčastěji se s ním setkáme v antibakteriálních mýdlech, prostředcích na nádobí a zubních pastách (bezpečná koncentrace v těchto oplachových přípravcích je do 0,3 % z celkového obsahu).

Triclosan má významně negativní vliv na lidské zdraví.Ničí přirozenou mikroflóru kůže. Bylo prokázáno, že narušuje genetický materiál v těle, endokrinní systém a hormonální soustavu. Způsobuje tak změnu ve složení hormonů v lidském těle, neplodnost, sexuální dysfunkce, dysfunkce štítné žlázy, přibývání na váze, kontaminuje mateřské mléko (tím ho přijímají i kojenci a narušuje se jim tak přirozená mikroflóra) a ukládá se hluboko zvláště v ženském těle (u těhotných žen může vést k degeneraci plodu). Může podporovat rozvoj vrozených, genetických vad. Vyvolává u bakterií rezistenci vůči antibiotikům. Zhoršuje alergické stavy a sám je spouštěčem alergických reakcí, zejména kontaktní alergie. Studie z roku 2008 prokázala, že 75 % respondentů mělo v moči obsažený triclosan. I přes známé výsledky mnoha výzkumů je nadále povolen jako kosmetická složka.

Kosmetické složky podle prvního písmene:

Kosmetické složky podle hodnocení: